Felelős nyuszitartás

Sokan vesznek Húsvétra maguknak vagy a gyereknek csibét, kacsát, nyuszit, egyebet. De főleg nyuszit.

nyuszi

Ezek az állatok az ünnepek után általában az utcán, a fazékban vagy más állat eledeleként végzik. Kérlek Titeket, hogy ha nyuszi vásárlásra szánjátok magatokat, csakis hosszú távon gondolkodjatok, hiszen egy érző lényről, nem pedig egy plüssállatról van szó. A nyulak általában 6-10 évig élnek és akármilyen hihetetlen teljesen értelmes állatok, taníthatók és nem jó nekik, ha húzzák-vonják-cibálják őket, majd laza mozdulattal rövidke életüket a család asztalán végzik. Azt csak halkan súgom, hogy a törpenyulak nem is igazán alkalmasak fogyasztásra, vagyis NEM KAJA! Jó példát mutathatunk, ha egyáltalán nem veszünk állatot Húsvétra, vagy ha igen, azt megtartjuk és a boldog élethez megfelelő körülmények között neveljük.

Ha tényleg komolyan vesszük a nyúltartást, kelleni fog:

Új kép (44)Ketrec – 15 150 FtÚj kép (42)

Tálka – 1 010 Ft

 Új kép (43)

Itató – 1 345 Ft

Új kép (49)

Nyuszi WC (igen, szobatiszták!) – 935 Ft

Új kép (48)

Karomvágó – 810 Ft

Új kép (45)

Szállítódoboz – 4 590 Ft

Új kép (46)Játék alagút – 1 755 Ft

Új kép (47)

Fekhely – 2 250 Ft

Új kép (50)

Ház elbújni – 3 360 Ft

Ez persze csak a felszerelés része a dolognak, kell még széna, kornak megfelelő táp, fogkoptató, alom a WC-be, rágcsarúd, játékok (pl. falabda)…

Mindez induló beruházásnak elég húzós, nem beszélve a folyamatos széna és eledelmennyiségről, amit képesek eltüntetni, valamint az éves kötelező oltásról – a nyúltartás nem olcsó hobbi, de hihetetlenül élvezetes, ha BOLDOG nyuszink van.

A nyuszikkal ráadásul folyamatosan foglalkozni kell, nem jó nekik, ha bezárjuk a sarokba, viszont nagyon hálásak, ha időt szánunk rájuk: követik a gazdát a lakásban és teljesértékű “falkatagként” tekintenek rá. Sok türelemmel vezényszavakra is nevelhetők, és azt persze nem kell hangsúlyoznom, hogy szuper érzés beletúrni a pihe-puha bundájukba. Aki pedig azt gondolja, hogy semmilyen visszajelzést nem kapunk tőlük, mert csak passzív szőrgombócok, az nagyon téved, ugyanis a nyuszik kétlábon állva üdvözlik gazdájukat, körbefutják, hogy játsszon vele, és böködik az orrukkal, puszit adnak és rocogtatják a fogaikat, ha elégedettek (ez olyan, mint a macskáknál a dorombolás). Hogyan teszik mindezt, amikor ketrecben élik életüket? – teszik fel sokan a kérdést. Hát, kérem szépen, a nyuszik nem csak a ketrecben laknak – ahhoz, hogy jól érezzék magukat szabad be- ill. kijárásuk van a lakásban, ahol kedvükre ugrálhatnak és gazdáik társaságában lehetnek.

És íme még egy bizonyíték, hogy nem értelmetlen plüssállatok:

Ezért kérlek Titeket még egyszer, hogy gondoljátok át a nyúlvásárlást, nem kell megőrülni azért, mert Húsvét van és a szomszéd gyerek is kapott nyulat.

Köszönöm a nyuszink és társai nevében, hogy felelős állattartók vagytok!

DSC_0006

Az árak a petnet.hu oldalról származnak és tájékoztató jellegűek!