Sas-szemszög

Azoknak, akik szeretik az extrém élményeket és nincs tériszonyuk.

Mert sasnak lenni nem könnyű. Akár 110 km/órát is jelent és félelmetes magasságokat. Jó hír viszont, hogy szárnyakat nem kell növeszteni, elég elmenni valamelyik zipline, vagyis kötélcsúszda pályáig. Nem az itthoni kis tesókhoz, hanem mondjuk az osztrák vagy svájci hajmeresztő csúcsokig.

4985555381_1b1a457889

Kötélcsúszdákat egyébként a szórakoztatáson kívül még a mai napig használnak például Kínában egyes folyók vagy szakadékok feletti átkelésre, illetve tárgyak átjuttatására. Emlékeztek, pár hónapja mekkora felháborodást keltett, amikor kiderült, hogy egy teljes kínai falu gyereklakossága csak úgy tud iskolába jutni, ha oda-vissza kötélcsúszdázik egy 140 méter mély szakadék felett? Épp ésszel “elfogadhatónak” nevezhető biztonsági intézkedések nélkül, persze.

A kötélcsúszdákban rejlő lehetőséget állítólag Costa Ricában fedezték fel először, és sorra épültek az amerikai kontinensen a zipline-ok. Pár éve Svájcban, Ausztriában és Szlovéniában is kipróbálhatjuk, nem kell másik kontinensig utazni.

flug4

Azoknak, akiket szétvet a versenyszellem, mondom, hogy ahogy a képen is látszik, vannak olyan pályák, ahol négyen csúsznak egymás mellett – lehet izgulni, hogy ki ér oda elsőnek. A svájci csúcs 115 km/h, amit nyilván a szél is alaposan befolyásol (szembeszélben nem lehet ilyen sebességre gyorsulni).

Az európai pályáknál busz visz fel az 1600-1800 méter magasságból induló állomáshoz. A lesiklás egy beülőben történik, amit egy csigával csatlakoztatnak a dróthoz – ugyanúgy, mint a kisebb pályákon. Zömmel 35-125 kg közötti adrenalinfüggőket fogadnak, de ezt pályája válogatja, érdemes tájékozódni indulás előtt.

Az osztrák pályán egy lesiklás ára 32 Euro (9 600 Ft), a svájci pedig 72 Frankba (17 600 Ft) kerül.

Ha pedig az erdei lesiklás helyett még egy fokkal exkluzívabbat szeretnél, ajánlom a Haitin található ziplinet, 94 dollárért (20 900 Ft) lehet felejthetetlen élményben részed. Ez a világ legnagyobb víz feletti lesiklópályája.

Labadee-Zip-Line

Nézd meg a videókat itt:

Minden lesiklópálya más és más, hosszúságtól, elhelyezkedéstől, magasságtól és sebességtől függően. Adrenalinfröccsre vágyók tartsák nyitva a szemüket utazás közben, mert egyre több helyen lehet kipróbálni.

Egyértelmű bakancslista-tétel.

A képek forrása a képre kattintással nyílik.