Programajánló: A teljes tizedik évad

Van az a mondás, hogy ha mindenki bedobná a problémáját egy nagy dobozba és látná, hogy mi a másiké, gyorsan visszavenné a sajátját. Körülbelül ezt a témakört öleli fel a Bárka Színház A teljes tizedik évad című darabja, ami a sorozatfüggőségen keresztül mutat a közönségnek görbe tükröt.

Adott egy harmincas, a gyereknevelésbe és férje közönyébe belefáradt anyuka, Erika, aki a parkban ismerkedik meg egy meglehetősen szuggesztív, de labilis férfival. Ez a találkozás megváltoztatja életét, hiszen általa ismeri meg a That’s Life című sorozatot, ami azonnal beszippantja és seperc alatt megszállott fanatikust farag belőle. Rajongása olyan mértékig fajul, hogy már nem tudja megkülönböztetni a fikciót és a valóságot, és láthatóan jobban érzi magát a képzelete szülte világban.

538368_454143857931998_1758960144_n

Nem is lehet olyan nehéz belecsöppenni ebbe a lebegően-libegően boldogságos(nak tűnő) életbe, hiszen Erika azt gondolván, hogy élete nyomorúságos, hamar belemenekül a barátok világába. A sorozatban öt fiatal osztozik egy lakáson: Carl, a tisztaságmániás hipochonder, Jill, az őrült költőnő, Kate, a férfias nő, Phil, a nőies férfi és Paul, a mindentudó bölcsész.

Erika kezéből hamar kicsúszik a saját élete, és amikor megtudja, hogy a tizedik évadot még nem forgatták le, teljesen összezuhan – végképp saját fantáziája rabja lesz. Férje, hogy megmentse őt és a házasságát “megrendezi” a teljes tizedik évadot, amiben temérdek csontváz esik ki a szekrényből. Kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik, a barátok idilli élete csak máz és mindegyikük súlyos terheket cipel. A képzelt történet lezárásával, és az irreális ideák lerombolásával a két főszereplő, Erika és férje visszatalálnak egymáshoz és alapos gondolkodnivalót adnak a közönségnek: értékelje mindenki azt, amije van és ne vágyjon a média által sugallt értéktelen hazugságokra.

562228_454143087932075_444565611_n

Az alapvetően vidám hangulatú darab komoly társadalomkritika elképesztően tehetséges színészek előadásában. Bár az előadás inkább alternatív, mint klasszikus, bátran ajánlom a hagyományos színi darabok kedvelőinek is: érdekes, elgondolkodtató és szórakoztató, miközben komoly példázat.

Remek görbe tükör.

Szereplők:

Erika, harmincas nő, anyuka • Szorcsik Kriszta

Ernő, közgazdász, negyven körül – Erika férje • Kardos Róbert

Béla, a Tömegkultúra Démona • Gados Béla

a That’s life című sitcom hősei:

Jill, a bolondos költőnő • Szabó Emília

Phil, akit mindenki imád • Dévai Balázs

Kate, a férfias rendőrlány • Parti Nóra

Carl, az egészségmániás orvostanhallgató • Kálid Artúr m.v.

Paul, a cinikus irodalomtanár • Mészáros Tibor m.v.

Jegyek itt, a Bárka honlapján.