A polgári esküvő (és a névválasztás)

Polgári esküvő esetén maximum 6 hónappal, de legalább 30 nappal a tervezett dátum előtt közösen be kell jelentkezni az anyakönyvvezetőnél. Az ország bármelyik hivatalát választhatjuk, ami szimpatikus, szerencsére nincs helyhez kötve. Figyeljünk rá, hogy már a bejelentkezéskor érvényes személyivel rendelkezzünk és a születési anyakönyveinket se hagyjuk otthon.

A templomi esküvőt minden esetben meg kell előzze a polgári szertartás, de eshet akár a kettő egy napra is, csak előbb a polgárit kell megejteni.

4035_dca4

Nem árt a bejelentkezés előtt tisztázni a névhasználatot, ugyanis az anyakönyvvezető első dolga lesz, hogy megkérdezze, milyen nevet fogunk viselni a házasságkötés után és mi lesz a születendő gyerekek vezetékneve. Nem jó ott helyben vitatkozni, higgyétek el nekem, csúnyán tudnak nézni az anyakönyvvezetők.

De hát variáció akár a tenger…változhat a férj és a feleség neve is, és a gyereké lehet akár a két név összetétele is. Mondjuk a feleség lehet Nagy Elemérné, Nagy-Kiss Irma, Kiss-Nagy Irma, Nagy Elemérné Kiss Irma, Nagy Irma, Nagyné Kiss Irma, vagy megtarthatja a Kiss Irmát is. De lehet például Kiss N. Irma is. A férj is felveheti a felesége nevét, lehet Kiss Elemér, vagy Nagy-Kiss, Kiss-Nagy Elemér. A gyerek neve hasonlóan a férjéhez variálható.

il_fullxfull.303690132

A következő Igen! bejegyzésben bemutatok egy pár hivatalt.

A képek forrása a képre kattintással nyílik.