Tejes pite

Tipikusan az az étel, amit csárdákban szoktak adni a jónépnek, így ha valaki sűrűn jár lovas rendezvényekre, egész biztos, hogy már sokszor találkozott vele.

Közeli rokona a franciák clafoutis-ja, de nem összekeverendő a kettő, hiszen utóbbi sokkal kevesebb tejjel, ellenben túróval/tejszínnel kiegészülve és sok-sok gyümölccsel ízesítve készül.

Na de beszéljünk most a magyaros tejes pitéről, amit szívesen ajánlok teljesen kezdő konyhatündérek figyelmébe is, mert gyorsan megvan és könnyen bezsebelhetők vele az elismerő hümmögések és repetázások.

Kell hozzá:

4 tojás

15 dkg cukor

csipet só

1 csomag vaníliás cukor

30 dkg liszt

1 l tej

vaj a tepsi kikenéséhez

lekvár (ha igazán autentikusak akarunk lenni, akkor házi baracklekvár)

Az egész tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral és a csipet sóval jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és lassan, folyamatos keverés mellett a tejet – lényeg, hogy a massza felvegye a tejet és szép egynemű legyen.

P1010033

Egy nagyobb tepsit kivajazunk és beleöntjük a masszát.

Előmelegített sütőben 10 percig 190 fokon, majd további 40 percig 170 fokon sütjük.

Amikor elkészült, négyzeteket vágunk belőle és lekvárral tálaljuk.

Ugye milyen egyszerű?

P1010862 másolata

Új kép (22)