Könyvajánló: Hét évszak (és a krémdoboz)

Nem klasszikus könyvet, hanem egy szakácskönyvet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani.

Ugron Zsolna Hét évszak című könyve sok szempontból felkerült a képzeletbeli receptkönyv-toplistámra.

Elsődleges szempont, amivel átment a vizsgán: beszerezhető alapanyagokat igényel. Zsolna csupa olyan hozzávalóval dolgozik, amik jobb esetben akár meg is találhatóak otthon, nem kell attól félni, hogy holmi görögszénamagot vagy rózsavizet kellene ipari mennyiségben expressz futárral rendelnünk.
Második pozitívumként az elkészítés módja volt megnyerő – nem szükséges Michelin csillagos séfnek lenni és különleges eszközöket sem igényelnek a receptek. Gyorsan és könnyen elkészíthetőek, miközben  a klasszikus ízvilágot vegyítik az újdonságokkal.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A hab a tortán pedig a fejezetek közötti átkötő, bevezető történetek, amik épp elég hosszúak ahhoz, hogy kellően lekössenek és szórakoztassanak, és épp elég rövidek, hogy a receptek között keresgélve jó szívvel, nyugodtan elolvashassuk.

Az egyik recept máris a szívem csücske lett. Ez a krémdobozként emlegetett különlegesség pofonegyszerűen elkészíthető és tengernyi lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki a maga szája íze szerint variálhassa.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, majd kikenjük vele a muffinformákat (nekem szilikonos van, ehhez is azt használtam, nagyon bevált), majd a formákat hűtőbe rakjuk. Amíg a csoki megszilárdul, keményre verjük a tejszínt, apróra vágott mentával ízesítjük, és a megdermedt csokiformákba töltjük. A tetejére újabb csokiréteg kerül, majd ismét vissza a hűtőbe. Isteni, próbáljátok ki.

Legjobban tényleg a változtatási lehetőség fogott meg, lehetne például mentás csoki helyett eperkrémmel (tejet vagy tejszínt eperrel összeturmixolni) vagy mangópürével (pépesített mangó, egy kis narancslé és vaníliás cukor) tölteni.

Az elkészült édességet én kvázi fejjel lefelé fordítottam a javasolthoz képest, de nekem így szimpatikusabbnak tűnt. Ilyen lett:

SAMSUNG CAMERA PICTURES

A többi recept is legalább ilyen izgalmas, úgyhogy ha épp szakácskönyvet vennétek, ezzel szerintem nem nyúltok mellé. Örök darab, amit sűrűn forgathat az ember a hétköznapi mára-már-tényleg-nincs-semmi-ötletem-hogy-mit-főzzek mizériák közepette vagy ha épp a vendégeket szeretnénk elkápráztatni.

Zsolna, ez a könyved is jól sikerült!