Uccu Nagyvárad! – a Graf

Kevés olyan étterem van ma nem csak Magyarországon, hanem a nagyvilágban, ahol az ár-érték arányok nem csúsznak el mérhetetlen módon. Sikk lett ugyan a gasztronómia világában ismert és elismert éttermekben fogyasztani, de ezeken a helyeken jó eséllyel fog a számla végösszege csillagászati magasságokba szökni.

A megfizethető éttermek zöme sajnos – tisztelet a kivételnek, persze – inkább haspárti és holmi nouvelle cuisine-re vagy esztétikai élményre semmilyen szempontból nem adnak.

És akkor van a Graf.

Ahol nem érték be kevesebbel, mint a világszínvonallal, és tették mindezt megfizethető áron.

MG_7443

A tulajdonos ebben a házban született, majd sok-sok évvel később megvásárolta az épület másik szárnyát is. Feleségével közösen úgy döntöttek, kezdenek valami egészen forradalmit az épülettel: kívülről meghagyják jellegzetességeit, belülről viszont különböző stílusú szalonokat hoznak létre, ahol a vendégeket a legpompásabb íz-szimfóniákkal szórakoztatják.

fatada1

intrare4

bar2

A magas kulináris mércét azzal az argentin Michelin-csillagos séffel, Nicolas Rafael Delgadoval karöltve szerették volna és ugrották is meg, akinek a budapesti Costes étterem Michelin-csillaga is köszönhető.

MG_7481-Edit

MG_7556

A belső terek kialakításáért Simon Zsolt felelt, akinek kéznyoma az azóta sajnos becsődölt Café Ertén is megtalálható volt. Az összhatás nagyon hangulatos, kellemesen otthonos, mégis magas színvonalú, de nem hivalkodó lett. Ötös.

Mi a Fehér szalonban vacsoráztunk:

alb

alb6

alb5

A Zöld és a Szivar szalon kellemes zöldes árnyalatot kapott:

trabuc3

trabuc5

verde2

Míg a Burgundi értelemszerűen vöröses színekben pompázik:

vip2

Üdvözlésképpen kétféle olajbogyóból készült krémet hoztak házi sütésű kenyérből, tökéletes volt mindkettő.

Ami az előételeket illeti, jó áron rendelhetünk lazactartárt, libamájat, tintahalat, vagy levesek közül is választhatunk.

7478

MG_7535

A karamelizált kacsacomb jázminrizzsel és zöldségekkel 39 lejbe, azaz átszámítva körülbelül 2500 Forintba (!!!) kerül. De hadd soroljak pár példát : házi tortellini rákkal és cukkinivel 1880 Forint, ropogós mangalicafilé lyoni burgonyával 4160 Forint, kagyló baconnel és zöldségekkel 2700 Forint. Az étlap széles skálát ölel fel, mindenki megtalálja az ínyére valót. Sőt, általában abból többet is.

MG_7591

A desszertek is magukért beszélnek…csokoládé mousse málnával és házi fagyival, crepes suzette, sajttorta…a legdrágább desszert is csak 1600 Forint. És így néznek ki:

MG_7549

MG_7511

Az ízekről pedig ugye nem is beszéltem…

A Graf tehát ár-érték arányban kiváló étterem, ha nem épp Angus bélszínt rendelünk, alig fizetünk többet, mint egy középszerű étteremben.

Bátran ajánlom minden kulináris élményre vágyónak.

Cím: Nagyvárad, B. St. Delavrancea utca 3.

Tel.: 0040 0259 421421 vagy 0040 0744334333

Nyitvatartás: hétfőtől szombatig 17.00-23.00 óra között, vasárnap zárva

A képek a Graf honlapjáról származnak.