Uccu Isztambul!

Isztambul – a kelet és nyugat, a múlt és a jövő olvasztótégelye.

13 milliós lakosságával Törökország legnagyobb városa, kulturális, gazdasági központ. A Boszporusz és a Márvány-tenger melletti különleges fekvése, történelmi emlékei és különleges hangulata miatt kedvelt turista célpont.

A mai Isztambul – régebbi nevein Bizánc vagy Konstantinápoly – valójában egy terpeszkedő nagyváros, ahol modern felhőkarcolók és bizarr épületek nőnek ki a földből, miközben a régmúlt építészeti művei valóságos élő, lüktető történelemkönyvvé varázsolják a várost.

Egy hosszú hétvége alatt is magunkba szívhatjuk a hely hangulatát, de egy hosszabb hét sem elég, hogy kicsit alaposabban megismerjük. Beleszeretni viszont egy pillanat alatt lehet, már a modern repülőszőnyeg leszállását követő órában. Veszélyes hely – megragad és nem enged.

DSC_0404

Kötelező minden idelátogatónak:

A Hagia Sophia

Az ókor utolsó jelentős építménye, valamikori ortodox bazilika, ma múzeumként látogatható Unesco-világörökség. Különlegessége a hatalmas kupola, ami ránézésre nagyon instabilnak tűnik, pedig már majd 1500 éve fixen áll a helyén, még a földrengések sem tettek igazán kárt benne. Lenyűgöző méretei mellett a belseje sem utolsó, freskói és mozaikjai megérnek egy misét. Anno művtöriből többször is megbuktam a témakörben, mert elvesztem a részletekben, ebbe a hibába elég volt kétszer esnem, ezért most nem nem mondom tovább, ha ott vagytok, olvassatok utána jobban, megéri.

P1020142

DSC_0352

DSC_0100

A Kék Mecset

Az Allah kiengesztelésére épített mecset karnyújtásnyira található a Hagia Sophiától, nevét a belső falait borító 20 000 kék csempéről kapta. Ahmed szultán nem titkolt célja volt bemutatni, hogy az iszlám építészet is tud lélegzetelállítót alkotni, így az 1600-as években megépíttette a mecsetet. Az épület 260 ablakát és 30 kupoláját 26 márványoszlop tartja. Érdekes infó, hogy a szultáni pihenőszobában 100 darab, arannyal díszített Korán is volt. Nem aprózták el.

DSC_0099

DSC_0220

A Topkapi szeráj

A szultánok lakhelyéül szolgáló hatalmas komplexumot évszázadokon át fejlesztették, bővítették. Ennek köszönhetően mára mintegy 700 000 m², nem kevés időbe telik végigjárni. Legizgalmasabb részei a kihallgatási terem, a kincstár, a hárem és a kert. A kihallgatási teremben a szultán a vendégeit fogadta (nem túl vendégszerető elnevezés, mi?), a kincstárat nem kell magyarázzam, tele van értékes kincsekkel, fegyverekkel, ruhákkal, a háremben laktak a nők, ahova csak a szultán léphetett be, itt lakott négy főfelesége és számos másodfelesége is.

DSC_0123

DSC_0131

DSC_0138

Hajózás a Boszporuszon

A Boszporusz az Európát Ázsiával összekötő tengerszoros neve. Hajózás során végigjárható egy része, megnézhetjük a két kontinenst összekötő Boszporusz hidat és rengeteg lélegzetelállító épületet láthatunk a vízparton. Sapka vagy kendő ajánlott az erős szél miatt.

P1020158

DSC_0325

P1020218

DSC_0341

A Nagybazár

Amit itt nem kapni, az nem is létezik. A világ egyik legnagyobb és legrégebbi piaca több tucat utcából áll és tényleg figyelni kell rá, hogy ne tévedjünk el. Óvatosan azonban a vásárlási hévvel, ugyanis az értékes portékák és egyedi kézműves termékek mellett rengeteg fabatkát sem érő kacat és replika is keresi gazdáját, nem árt a józan eszünket edzésben tartani. De bármit veszünk is, a szabály mindig ugyanaz: alkudni kötelező!

DSC_0473

DSC_0471

DSC_0468

DSC_0457

A Ciszterna

A város egyik legnagyobb földalatti víztározója kísérteties élmény, főleg ha számításba vesszük, hogy a VI. században épült – emberfeletti munkával.

DSC_0359

P1020291

Italozás a Galata hídon

A Galata híd régen arról volt híres, hogy összekötötte a két teljesen különböző városrészt, ma már inkább nem a szimbolikus jelentéseiért, hanem saját magáért kedvelik. A hídon bár átérhetünk 15-20 perc alatt, érdemes elidőzni: mindig tele van horgászokkal, akik tömött sorokban lógatják a lógatnivalójukat a hídról és ott helyben el is fogyasztják vagy eladják a kifogott halat. Ha kényelmesebben szeretnénk fogyasztani, igyunk vagy együnk valamit a híd aljában található éttermekben, és kedvünkre leshetjük, ahogy a fejünk fölé repkednek a halak.

P1020251

P1020248

DSC_0201

A fűszer- és halpiac

Megszámlálhatatlan illatos fűszer, ínycsiklandó gyümölcs és természetes alapanyagú kozmetikum kapható a fűszerpiacon. Érdemes itt vagy az elképesztő halakat kínáló halpiacon vásárolnia a kulináris élményekre vágyóknak, garantáltan felejthetetlen élményben lesz részünk. Szigorúan jó értelemben persze.

DSC_0433

DSC_0448

DSC_0446

DSC_0469

DSC_0441

DSC_0470

P1020345

P1020366

P1020367

Balik Ekmek valamelyik kompkikötőben

A hagyományos halas szendvicset, vagyis Balik Ekmeket érdemes valamelyik kompkikötőben megkóstolni, sokszor kisebb lélekvesztőkből árulják, de tuti friss, nem kell izgulni, hogy az érzékeny európai gyomrunk bemondja az unalmast. A halat kevésbé kedvelők se ódzkodjanak, ez nekik is ízleni fog.

 DSC_0342

DSC_0343

 

Nézd meg Isztambul imázsfilmjét itt:

 Új kép (51)